Zupa - krem z cukinii i fasolki szparagowej

0 (0 ocen)

Do tej pory zawsze wykorzystywałam cukinię do drugiego dania albo do sałatek na zimę, a nigdy nie gotowałam z niej zupy. To był błąd ;) Zupa jest pyszna, bardzo delikatna i z grzankami smakuje wspaniale :)

Składniki:

  • na 8 porcji:

    3 skrzydełka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    3 - 4 młode cukinie
    100g fasolki szparagowej
    3 ziemniaki
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Vegeta
    1 szkl słodkiej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa - krem z cukinii i fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa w trakcie gotowania 1. Pokrojoną w plasterki włoszczyznę gotujemy wraz ze skrzydełkami z kurczaka do miękkości. Cebule kroimy w piórka lub w kostkę i podsmażamy na maśle, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do wywaru. Ziemniaki, fasolkę i cukinie kroimy w kostkę (cukinie mogą być nie obrane ze skórki) i także dodajemy do wywaru. Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Usuwamy z zupy skrzydełka, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, można również dodać Vegetę. Na koniec zupę zabielamy śmietaną i jeszcze przez chwilę gotujemy. Gdy lekko przestygnie, miksujemy blenderem na krem. Podajemy z grzankami, posypaną ulubioną zieleniną.

Porady

Do zupy świetnie pasuje również groszek ptysiowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować