Sernik z kremem budyniowym

  • wyświetlono: 3976 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Święta zbliżają się wielkimi krokami, należy więc pomyśleć nad wypiekami, które podamy rodzinie i gościom. Moim asem w rękawie jest ten właśnie sernik :) Dość pracochłonny, ale najlepszy, jaki do tej pory zdarzyło mi się skosztować. Istne niebo w gębie!

Jagodowe_ciastko

Składniki

na formę o wym. 38x24cm:

Ciasto kruche:

250g margaryny
2 i 3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru zwykłego
3 żółtka

Masa serowa:

1kg sera zmielonego dwu lub trzykrotnie (można użyć gotowego z wiaderka)
200g miękkiego masła
1,5 szkl cukru zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
8 jajek

Masa budyniowa:

700ml mleka
2 budynie waniliowe
3 czubate łyżki cukru
1 żółtko
200g miękkiego masła

Dodatkowo:

polewa czekoladowa
biała czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z kremem budyniowym

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Połowę ciasta odłożyć do lodówki, drugą część rozwałkować i wylepić nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min. w temp. 195ºC. Drugą część ciasta lekko podpiec w tej samej temp, by uniknąć zakalca.
  • 2. Masa serowa: oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną masę, następnie dodawać po jednym żółtku. Później dodać połowę sera, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Dodać drugą połowę sera, również zmiksować. Na koniec do masy przesiać łyżkę mąki ziemniaczanej z łyżeczką proszku do pieczenia, dodać pianę z 8 białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na podpieczony blat, włożyć do piekarnika i piec w temp. 195ºC przez około 50 - 55 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować od razu z piekarnika, studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Masa budyniowa: 500ml mleka zagotować, w pozostałych 200ml rozmieszać (najlepiej mikserem) budynie, cukier i żółtko. Mieszaninę wlać na gotujące mleko, jeszcze przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć całość do gładkości.
  • 4. Masę budyniową wyłożyć na upieczony, wystudzony sernik, przykryć upieczonym wcześniej blatem ciasta, docisnąć. Wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową, a gdy zastygnie, można zrobić jeszcze dowolne wzorki z białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej.

Porady

Ciasto można zamrozić - po rozmrożeniu również smakuje doskonale.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieświąteczny serniksernik z krememsernik z budyniem

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z kremem budyniowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Karpatka z kremem budyniowym

Chrupiące ptysiowe ciasto wypełnione...

Szarlotka królewska

Dodane przez: edytaha

Szarlotka królewska z kremem budyniowym

Torcik z jabłkami i kremem budyniowym,...

Czekoladowy tort z kremem budyniowym

Dodane przez: eluchap

Czekoladowy tort z kremem budyniowym

Naprawdę polecam, bo ani biszkopt...

eklery

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Eklery z kremem budyniowym

Przepis pochodzi z zeszytu mojej...

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

Dodane przez: alaaa

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

W większości cukierni można kupić...

ptysie

Dodane przez: Aninka88

Ptysie z kremem budyniowym

w sam raz na Ostatnią niedzielę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE