Sernik z kremem budyniowym

4.48 (148 ocen)

Święta zbliżają się wielkimi krokami, należy więc pomyśleć nad wypiekami, które podamy rodzinie i gościom. Moim asem w rękawie jest ten właśnie sernik :) Dość pracochłonny, ale najlepszy, jaki do tej pory zdarzyło mi się skosztować. Istne niebo w gębie!

Składniki:

  • na formę o wym. 38x24cm:

    Ciasto kruche:

    250g margaryny
    2 i 3/4 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl cukru zwykłego
    3 żółtka

    Masa serowa:

    1kg sera zmielonego dwu lub trzykrotnie (można użyć gotowego z wiaderka)
    200g miękkiego masła
    1,5 szkl cukru zwykłego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    8 jajek

    Masa budyniowa:

    700ml mleka
    2 budynie waniliowe
    3 czubate łyżki cukru
    1 żółtko
    200g miękkiego masła

    Dodatkowo:

    polewa czekoladowa
    biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Połowę ciasta odłożyć do lodówki, drugą część rozwałkować i wylepić nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min. w temp. 195ºC. Drugą część ciasta lekko podpiec w tej samej temp, by uniknąć zakalca.
  • 2. Masa serowa: oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną masę, następnie dodawać po jednym żółtku. Później dodać połowę sera, krótko zmiksować na najmniejszych obrotach. Dodać drugą połowę sera, również zmiksować. Na koniec do masy przesiać łyżkę mąki ziemniaczanej z łyżeczką proszku do pieczenia, dodać pianę z 8 białek i delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wyłożyć masę na podpieczony blat, włożyć do piekarnika i piec w temp. 195ºC przez około 50 - 55 minut. Po upieczeniu ciasta nie wyjmować od razu z piekarnika, studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Masa budyniowa: 500ml mleka zagotować, w pozostałych 200ml rozmieszać (najlepiej mikserem) budynie, cukier i żółtko. Mieszaninę wlać na gotujące mleko, jeszcze przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć całość do gładkości.
  • 4. Masę budyniową wyłożyć na upieczony, wystudzony sernik, przykryć upieczonym wcześniej blatem ciasta, docisnąć. Wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową, a gdy zastygnie, można zrobić jeszcze dowolne wzorki z białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej.

Porady

Ciasto można zamrozić - po rozmrożeniu również smakuje doskonale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować