Ciasteczka budyniowe z marmoladą różaną

4.49 (142 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu i przepyszne ciasteczka. Bardzo długo zachowują świeżość - można je przechowywać w metalowym pudełku nawet 2 tygodnie, ale raczej nie przetrwają tyle czasu nie zjedzone ;).

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 160g miękkiego masła
    100g cukru pudru
    6 łyżek mleka
    240g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy (16g)
    40g budyniu waniliowego bez cukru
    40g budyniu śmietankowego bez cukru
    marmolada różana
    cukier puder, biała czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka budyniowe z marmoladą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć mikserem do białości, dosypywać przesiany cukier puder i cukier wanilinowy, następnie wlać mleko, utrzeć. Mąkę przesiać z proszkiem, dosypywać do masy, cały czas ucierając, na koniec wsypać proszek budyniowy. Utarte ciasto odłożyć na kilka minut do lodówki.
  • 2. Nabierać porcje ciasta łyżką, dłońmi oprószonymi mąką formować niewielkie kulki, lekko rozpłaszczać. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W każdym ciasteczku należy zrobić wgłębienie i nałożyć porcję marmolady różanej. Ciasteczka wkładać do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 15 min.
  • 3. Ostudzone ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej z odrobiną oleju.

Porady

Jeśli formowane ciasteczka nie wychodzą idealnie okrągłe, nie należy się tym przejmować bo wyrównają się podczas pieczenia. Formując ciasteczka należy koniecznie oprószać dłonie mąką, bo ciasto rozgrzane w rękach mocno się klei.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować