Prawdziwa uczta dla miłośników kremowych zup. Dość sycąca gęsta, a co najważniejsze pyszna! Sprawie że jak już się zacznie jeść to się chce więcej i więcej.
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
Korzeń selera 150 g
korzeń pietruszki 150g
ziemniaki 2 małe ok. 130 g
1 duża cebula
połowa małego/kalafiora
mały ząbek czosnku
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
4-5 łyżek słodkiej śmietanki
Ok 700 ml. rosołu lub dowolnego bulionu
Zupa krem z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler, pietruszkę, cebulę ziemniaki kroimy w niedużą kostkę.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki.
2.W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę.
Całość podsmażamy co jakiś czas mieszając około 5-8 minut.
Następnie wlewamy rosół/bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje dodajemy kalafiora i przyprawy.
3.Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, na koniec dodajemy śmietankę.
Następnie wszystko miksujemy na jednolity krem.
Świetnie smakuje z grzanką czosnkową, lub groszkiem ptysiowym.
Komentarze