Zupa krem z białych warzyw

3 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Prawdziwa uczta dla miłośników kremowych zup. Dość sycąca gęsta, a co najważniejsze pyszna! Sprawie że jak już się zacznie jeść to się chce więcej i więcej.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Korzeń selera 150 g
    korzeń pietruszki 150g
    ziemniaki 2 małe ok. 130 g
    1 duża cebula
    połowa małego/kalafiora
    mały ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
    4-5 łyżek słodkiej śmietanki
    Ok 700 ml. rosołu lub dowolnego bulionu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z białych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler, pietruszkę, cebulę ziemniaki kroimy w niedużą kostkę.
    Kalafiora dzielimy na małe różyczki.
  • 2. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę.
    Całość podsmażamy co jakiś czas mieszając około 5-8 minut.
    Następnie wlewamy rosół/bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje dodajemy kalafiora i przyprawy.
  • 3. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, na koniec dodajemy śmietankę.
    Następnie wszystko miksujemy na jednolity krem.
    Świetnie smakuje z grzanką czosnkową, lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pietruszka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować