Zupa krem porowo – ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa krem z porów i ziemniaków to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad. Taka zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku i parmezanem, tak jak ja to zrobiłam. Zupa jest wyśmienita, a przyrządzenie jej nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, ponieważ, przepis jest dziecinnie prosty. Spróbujcie :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 3 duże pory
    – 400g ziemniaków
    – 4 duże ząbki czosnku
    – 100ml śmietanki 30%
    – 1 litr wody lub bulionu warzywnego
    – 30g masła
    – 1 łyżka oliwy z oliwek
    – 2 listki laurowe
    – sól i pieprz wg smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem porowo – ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić na plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
    W dużym, szerokim garnku roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać czosnek i smażyć przez około minutę na małym ogniu. Dodać pory i smażyć na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż pory nieco zmiękną. Od czasu do czasu należy zamieszać. Następnie zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki, wymieszać dokładnie, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
    Wyjąć liście laurowe i zmiksować na gładki krem. Dodać pieprz, śmietankę, w razie potrzeby dosolić, wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Przed podaniem udekorować zupę grzankami, chipsami z boczku lub startym na drobnych oczkach parmezanem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować