Zupa krem porowo - serowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smaczna , prosta w przygotowaniu,ale bardzo smaczna zupa krem z pora i serka topionego z dodatkami.
Taką zupę pamiętam z mojego rodzinnego domu, zupy takie były podawane z grzankami chlebowymi.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki 250 g,
    por około 400 g,
    czosnek 3 ząbki,
    bulion 2 szkl,
    liście laurowe 2,
    olej 2 -3 łyżki,
    jogurt naturalny 250 g,
    mąka ziemniaczana 1 pełna łyżka,
    serek topiony śmietankowy 150 g,
    śmietana 30 % 200 ml,
    sól i pieprz do smaku,

    Dodatkowo ;
    grzanki,
    szczypiorek 1/2 pęczka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem porowo - serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem porowo - serowa 1. Ziemniaki obrać ,opłukać i pokroić w kawałki.
    Por obrać i pokroić w kawałki.
    Czosnek obrać i posiekać.
    Szczypiorek umyć osuszyć i posiekać.
    Przygotowane warzywa włożyć do rondla i podsmażyć lekko na oleju.
    Następnie zalać bulionem,dodać liść laurowy i gotować około 15 - 20 minut.
    Jogurt naturalny wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy mieszając.
    Dołożyć serek topiony - rozpuścić.
    Gdy serek się rozpuści wyjąć liście laurowe.
    Zupę zdjąć z ognia i zmiksować.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Zabielić śmietaną 30 %.

    Gotową zupę podawać z grzankami, obsypaną posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Zupę krem możemy podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować