Zupa krem porowo-ziemniaczana z tymiankiem

4.75 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sycąca zupa z prostych składników podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym to propozycja na lunch lub kolację.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 białe części pora
    4-5 ziemniaków
    1-2 korzeni pietruszki
    Kawałek korzenia selera
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    2 gałązki tymianku
    2 łyżki oleju
    1/2 szklanki śmietanki
    2 łyżki startego sera cheddar
    2 litry bulionu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem Zupa krem z pora

Zupa krem porowo-ziemniaczana z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać na drobno i razem z cebulą zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w piórka pory, korzeń pietruszki i korzeń selera pokroić w kostkę, warzywa lekko poddusić na oleju. Dodać bulion, pokrojone w kostkę ziemniaki i gałązki tymianku, lekko posolić.
  • 2. Z zupy wyciągnąć gałązki tymianku i zupę zblendowac. Dodać ser i śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem, zupę zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Ziemniaki Pietruszka Cheddar Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować