Zupa-krem kartoflana z majerankiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna i pożywna zupa krem na bulionie warzywnym, zaromatyzowana świeżym majerankiem. Nic tylko jeść ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 selera
    1 pietruszka
    3-4 marchewki
    2-3 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    1 pęczek świeżego majeranku
    6-7 średnich ziemniaków
    2 łyżeczki suszonego lubczyku
    100 ml śmietany 30%

    Do smaku:
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka Dania główne Krem

Zupa-krem kartoflana z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy obrany kawałek selera i pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i trochę czarnego pieprzu. Po około 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie.
  • 2. Do bulionu dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed wrzuceniem ziemniaków (lub nawet po) jest dobry moment na wyjęcie liści laurowych i ziela (ja wolę zmiksowaną zupę bez tych przypraw).
  • 3. Świeży majeranek płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy. Dorzucamy do zupy, gdy ziemniaki będą już miękkie.
  • 4. Zupę doprawiamy do smaku jeszcze lubczykiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i solą - sól na koniec. Zabielamy śmietaną i miksujemy na gładki krem.

Porady

Do zup-krem majeranek siekam z łodygą (zmiksuje się), ale do zwykłej wolę same listki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować