Pyszna zupa, na którą przepis podpatrzyłam w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler :-)
2 godz.
Składniki:
0,5 kg żeberek
1 kiełbasa
ok 6 ziemniaków
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
pół korzenia selera
kawałek pora (biała część)
1 cebula
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
ok. łyżki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
łyżka musztardy (najlepiej dość ostrej)
śmietana
sól, pieprz
Kartoflanka o wyrazistym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości ok. 90 minut.
2.Po tym czasie do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew, seler i pietruszkę starte na grubej tarce.
Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy do zupy. Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulę i por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem.
3.W kubku mieszamy musztardę ze śmietaną, hartujemy odrobiną zupy aby się nie zważyła i dodajemy do reszty zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Komentarze