Kartoflanka o wyrazistym smaku

4.98 (179 ocen)

  • 2 godz.

Pyszna zupa, na którą przepis podpatrzyłam w Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek
    1 kiełbasa
    ok 6 ziemniaków
    1 marchewka
    1 korzeń pietruszki
    pół korzenia selera
    kawałek pora (biała część)
    1 cebula
    4 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren pieprzu
    ok. łyżki suszonego majeranku
    2 ząbki czosnku
    łyżka musztardy (najlepiej dość ostrej)
    śmietana
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kartoflanka

Kartoflanka o wyrazistym smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty i gotujemy do miękkości ok. 90 minut.
  • 2. Po tym czasie do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchew, seler i pietruszkę starte na grubej tarce.
    Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodajemy do zupy. Na tłuszczu, który wytopił się z kiełbasy podsmażamy pokrojone w kosteczkę cebulę i por oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do zupy. Doprawiamy majerankiem.
  • 3. W kubku mieszamy musztardę ze śmietaną, hartujemy odrobiną zupy aby się nie zważyła i dodajemy do reszty zupy. Gotujemy jeszcze chwilkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować