Oj, tak! Zupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna
60 min
Składniki:
400 g wędzonego boczku
100 g wędzonej słoniny
1 marchew
1 por (biała część)
1 mały seler
600 g ziemniaków
1,4 l bulionu warzywnego
100 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Zupa kartoflana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.
Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.
Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.
Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.
Komentarze