Zupa kartoflana z pieczarkami

4.99 (193 ocen)

  • 60 min

Oj, tak! Zupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g wędzonego boczku
    100 g wędzonej słoniny
    1 marchew
    1 por (biała część)
    1 mały seler
    600 g ziemniaków
    1,4 l bulionu warzywnego
    100 g pieczarek
    1 łyżka masła
    1 łyżka majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kartoflana z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa kartoflana z pieczarkami 1. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.

    Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.

    Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.

    Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować