Zupa krem - Chłodnik pokrzywowy

0 (0 ocen)

Pyszny, zdrowy i tani chłodnik dla miłośników chwastów. Świetnie smakuje na ciepło jako zupa krem lub schłodzona jako chłodnik.

Składniki:

  • • 20-30 dag pokrzywy (najlepiej listki z wierzchołka),
    • 3-4 ziemniaki,
    • 1 mała cebula,
    • kawałek pora (ok 3cm),
    • kawałek pietruszki (ok. 3 cm),
    • kilka łyżek śmietany lub jogurtu,
    • łyżka masła,
    • 1-1,5 litra wody,
    • 1 łyżka suszonych warzyw,
    • 1-2 łyżeczki soku z limonki ( może być cytryna)
    • sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem - chłodnik pokrzywowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z posiekanym porem.
    Ziemniaki , pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka razem z cebulą, zalać wodą, dodać sól ( według uznania), i suszone warzywa, gotować 20-25 min aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy wrzucić posiekane pokrzywy i gotować jeszcze około 5 min, przyprawić. Dodać śmietanę lub jogurt, zmiksować na krem i jeśli jest potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do schłodzenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować