Zupa krem 2w1

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

W ostatnim czasie nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Dlatego znów do łask powróciły dania z szybkowaru.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na krem porowy:
    około 6 - 7 oczyszczonych, pokrojonych na cienkie krążki porów
    łyżka masła
    łyżka mąki
    150 ml mleka
    400 ml ulubionego bulionu, u mnie z sarny
    sól i pieprz do smaku

    Składniki na krem marchewkowy:
    4 duże marchewki
    łodyga selera naciowego
    korzeń pietruszki
    cebula
    2 pory, białe części
    2 łyżki masła
    łyżka przecieru pomidorowego
    750 ml bulionu, u mnie z sarny
    sól i pieprz do smaku
    opcjonalnie pieprz Cayenne

    ulubione świeże zioła do posypania




Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem 2w1 - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KREM POROWY
    Ucieramy masło z mąką.

    Do szybkowaru dodajemy pory, zalewamy bulionem, solimy. Zamykamy szybkowar. Doprowadzamy do pełnej mocy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 3 minuty. Pozostawiamy szybkowar do ostygnięcia. Zupę miksujemy, ponownie podgrzewamy. Zagęszczamy masłem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. KREM MARCHEWKOWY:
    Warzywa drobno siekamy. W szybkowarze rozpuszczamy masło. Dodajemy warzywa i krótko podsmażamy. Dodajemy przecier i sól. Dolewamy bulion. Zamykamy szybkowar, gotujemy na dużym ogniu, aż do pełnej mocy gotującej. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 5 minut. Pozostawiamy szybkowar do ostygnięcia. Po otwarciu zupę miksujemy i doprawiamy do smaku.
  • 3. Zupy świetnie smakują podane razem na jednym talerzu. Krem posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować