W ostatnim czasie nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie. Dlatego znów do łask powróciły dania z szybkowaru.
15 min
Składniki:
Składniki na krem porowy:
około 6 - 7 oczyszczonych, pokrojonych na cienkie krążki porów
łyżka masła
łyżka mąki
150 ml mleka
400 ml ulubionego bulionu, u mnie z sarny
sól i pieprz do smaku
Składniki na krem marchewkowy:
4 duże marchewki
łodyga selera naciowego
korzeń pietruszki
cebula
2 pory, białe części
2 łyżki masła
łyżka przecieru pomidorowego
750 ml bulionu, u mnie z sarny
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie pieprz Cayenne
Do szybkowaru dodajemy pory, zalewamy bulionem, solimy. Zamykamy szybkowar. Doprowadzamy do pełnej mocy. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 3 minuty. Pozostawiamy szybkowar do ostygnięcia. Zupę miksujemy, ponownie podgrzewamy. Zagęszczamy masłem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.KREM MARCHEWKOWY:
Warzywa drobno siekamy. W szybkowarze rozpuszczamy masło. Dodajemy warzywa i krótko podsmażamy. Dodajemy przecier i sól. Dolewamy bulion. Zamykamy szybkowar, gotujemy na dużym ogniu, aż do pełnej mocy gotującej. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 5 minut. Pozostawiamy szybkowar do ostygnięcia. Po otwarciu zupę miksujemy i doprawiamy do smaku.
3.Zupy świetnie smakują podane razem na jednym talerzu. Krem posypujemy ulubionymi świeżymi ziołami.
Komentarze