Buraczki 2w1 na zimę

4.99 (165 ocen)

  • 3 godz.

Tak je nazwałam,bo z tego przepisu mamy pyszny dodatek do obiadu i koncentrat do barszczu.Szybki i łatwy przepis z którego korzystam od lat.Spróbujcie,bo warto.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 7 kg buraczków
    Zalewa:
    7 szklanek wody
    3 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    0.5 l octu
    6 średnich cebul
    3 ząbki czosnku
    7 liści laurowych
    15 ziaren pieprzu
    15 ziaren ziela angielskiego


Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Buraczki

Buraczki 2w1 na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obieranie buraczków 1. Buraczki umyć i ugotować.Obrać-radzę obierać jaszcze lekko ciepłe,bo skórka schodzi bardzo łatwo.
  • Gotująca się zalewa. 2. Składniki zalewy wrzucić do garnka i zagotować.
  • Odcedzanie zalewy 3. Na drugi garnek założyc durszlak i odcedzić gorącą zalewę.Cebulę i dodatki wyrzucić a płynną zalewę ostudzic.
  • Potarte buraczki 4. Obrane buraczki zetrzeć natarce na jarzynówce.Można użyć maszynki z nakladką.
  • Zalane buraczki. 5. Buraczki zalać zimną zalewą,wymieszać i zostawić 12 godzin najlepiej na noc.
  • Odcedzane buraczki 6. Po tym czasie założyć durszlak na garnek i odcedzić buraczki.Przemieszać te wyłożone na sito by odcieklo jak najwięcej soku.
  • Buraczki  i sok w sloikach 7. Buraczki wkładać do słoików i zakręcać.Sok-koncentrat z garnka wlać do sloikow i zakręcić.
  • Gotowanie słoików 8. Słoiki wstawić do garnka i gotować 20 minut.

Porady

Sok-koncentrat dodaję do gotowanego barszczu,jest dobrze doprawiony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować