Chyba mam jakieś przesilenie jesienne codziennie bym jadła kapuśniak, też tak czasami macie? Dziś przygotowałam kapuśniak z przecierem pomidorowym. Wyszedł przepyszny!
10 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 kości schabowe na zupę - 500 g,
200 g marchewki - 1 średnia sztuka,
150 g korzenia pietruszki - 1 średnia sztuka,
10 średniej wielkości ziemniaki,
3 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
160 g kapusty kiszonej - 1 spora garść,
1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
1 płaska łyżeczka cukru,
1,5 łyżki majeranku
Zupa kapuśniak z koncentratem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać opłukane kości schabowe na zupę oraz marchew i korzeń pietruszki pokrojony dowolnie, wywar zagotować i zmniejszyć ogień na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa na kościach schabowych. W trakcie gotowania się wywaru dodać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy, jak mięso na kościach jest już miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości
2.Gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie wtedy dodać kapustę kiszoną pokrojoną drobniej oraz majeranek i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty, w trakcie gotowania doprawić do smaku ulubioną przyprawą uniwersalną oraz wsypać cukier. Jak kapusta jest już wystarczająco miękka dodać cały koncentrat pomidorowy zamieszać i jeszcze chwilę pogotować a następnie zdjąć z ognia
3.Ugotowana zupa wyszła tak smaczna i mocno kwaśna że zniknęła w mgnieniu oka, nie spodziewałam się że tak szybko jej nie będzie ponieważ mój mąż akurat za kiszoną kapustą nie przepada a jednak zjadł i to ze smakiem nawet z dolewką. Kapuśniak na jesienne chłody jak najbardziej choć u nas dziś jest pięknie słonecznie
Komentarze