Tradycyjny Kapuśniak z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki i ziemniaków to zdrowy i prosty pomysł na obiad.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego
400 g kiszonej kapusty
4 - 5 ziemniaki
1 marchewka do starcia
Przyprawy:
kilka ziaren pieprzu,
ziela angielskiego,
dwa liście laurowe oraz sól
Zasmażka:
1 łyżka mąki i 1 łyżka masła.
natka pietruszki do posypania.
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowujemy wywar mięsny lub warzywny według upodobania.
2. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i podgotowujemy w osobnym garnku do miękkości.
3. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajmy do bulionu, gotujemy na wolnym ogniu.
4. Do bulionu dodajemy podgotowaną kapustę oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, sól. Możemy dodać odrobinę startej marchewki.
5. Przygotowujemy zasmażkę do zupy z mąki i masła i stopniowo dodajemy do zupy.
6. Gotujemy wszystko razem około 5 -10 minut.
7. Zupę przelewamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Komentarze