Zupa kapuśniak z grzybami marynowanymi

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś ugotowałam kapuśniak który nazwałam biedną zupą a to dlatego że jest bez dodatku jakiegokolwiek mięsa czy żeberek, ugotowana jest po prostu na tłuszczu z własnej gęsi

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g tłuszczu z gęsi - 2 łyżki,
    1 średnia marchew,
    8 średniej wielkości ziemniaki,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    400 g kapusty kiszonej swojskiej lub kupnej,
    3 łyżki grzybów marynowanych opieńki lub dowolne,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    1 łyżka majeranku,
    1 łyżka pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kapuśniak z grzybami marynowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtora litra wody, dodać tłuszcz gęsi ja mam z własnych gęsi, dodać dowolnie pokrojoną marchew, wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę uniwersalną i dodać ziemniaki pokrojone w większa kostkę. Całość od zagotowania zmniejszając gaz gotować do pełnej miękkości ziemniaków oraz marchwi, w międzyczasie gdy z tłuszczem gotują się ziemniaki dokładnie opłukać w gorącej wodzie kilka razy grzyby z marynaty i osuszyć na durszlaku
  • zupa 2. Jak już ziemniaki i marchew są wystarczająco miękkie dodać ziela angielskie oraz swojską lub kupną kapustę kiszoną i pogotować na wolnym ogniu do jej miękkości a następnie dodać ocieknięte z płukanej wody grzyby mogą być kto jakie lubi i również pogotować przez chwilę do czasu aż zupa zmieni smak i wszystko będzie miękkie
  • zupa 3. Na sam koniec gotowania się zupy na bardzo wolnym ogniu wsypać majeranek, zamieszać chwilkę pogotować a następnie wsypać solidną łyżkę pieprzu ziołowego i również zamieszać i tylko zagotować doprawić jeszcze według siebie przyprawą uniwersalną, zdjąć z ognia i pozostawić pod pół przykrytą pokrywką przez co najmniej pół godziny aby zupa przeszła smakiem
  • zupa 4. Ugotowany kapuśniak z grzybami marynowanymi najlepiej smakuje z dużą ilością pieprzu ziołowego. Zaręczam że taka zupa jest przepyszna wystarczy tylko ja dobrze ugotować zgodnie z opisem, uwielbiamy kapuśniak jak i grzyby dlatego takie połączenie jest strzałem w dziesiątkę a i jeszcze jedno żeby zjeść dobrze i smacznie nie zawsze musi być mięso
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować