Kapuśniak gajowego ze świeżymi grzybami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pychota. Pachnące, świeże podgrzybki i kiszona kapusta to dobry duet. Zupa sycąca i rozgrzewająca.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
    cebula
    olej rzepakowy do smażenia
    300 g świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki )
    6 kulek jałowca
    300 g kiełbasy jałowcowej
    łyżka cukru
    pieprz czarny świeżo mielony
    szczypta kminku
    sól do smaku

    500 g żeberek
    marchewka
    pietruszka
    kawałek selera
    2 listki laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
    5 ziemniaków
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Kapusta kiszona

Kapuśniak gajowego ze świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka oczyścić, umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, listek, ziele, pieprz, łyżeczkę soli i gotować ok. 30 min. Mięso i warzywa usunąć. Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
    Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, pokrojone podgrzybki, kiszoną kapustę i ugnieciony jałowiec, cukier. Dusić na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Dodać trochę gorącej, przegotowanej wody i dusić ok. 30 min.
    Kapustę z grzybami przełożyć z patelni do wywaru. Gotować jeszcze ok 10 min. Dodać szczyptę kminku i sól do smaku. Kapuśniak podawać gorący. Smacznego.

Porady

Mięso z żeberek można pokroić i dodać do zupy, ale nie koniecznie. Ja mięso wykorzystuję do pierogów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować