Pychota. Pachnące, świeże podgrzybki i kiszona kapusta to dobry duet. Zupa sycąca i rozgrzewająca.
60 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
500 g kapusty kiszonej
cebula
olej rzepakowy do smażenia
300 g świeżych grzybów ( u mnie podgrzybki )
6 kulek jałowca
300 g kiełbasy jałowcowej
łyżka cukru
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta kminku
sól do smaku
500 g żeberek
marchewka
pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
5 ziemniaków
sól do smaku
Kapuśniak gajowego ze świeżymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka oczyścić, umyć, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, listek, ziele, pieprz, łyżeczkę soli i gotować ok. 30 min. Mięso i warzywa usunąć. Do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę, pokrojone podgrzybki, kiszoną kapustę i ugnieciony jałowiec, cukier. Dusić na wolnym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Dodać trochę gorącej, przegotowanej wody i dusić ok. 30 min.
Kapustę z grzybami przełożyć z patelni do wywaru. Gotować jeszcze ok 10 min. Dodać szczyptę kminku i sól do smaku. Kapuśniak podawać gorący. Smacznego.
Porady
Mięso z żeberek można pokroić i dodać do zupy, ale nie koniecznie. Ja mięso wykorzystuję do pierogów.
Komentarze