Zupa gulaszowa z cukinią i papryką

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tak przygotowana zupa gulaszowa jest bardzo pożywna

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 dag szynki wieprzowej
    70 dag ziemniaków
    2 marchewki
    300 gram cukinii
    2 cebule
    1 zielona papryka
    koncentrat pomidorowy
    kwaśna, gęsta śmietana
    olej do smażenia
    pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gulaszowa z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przesmażamy warzywa 1. Mięso kroimy w grubszą kostkę, przesmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, następnie zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól i gotujemy. Kiedy mięso zaczyna być miękkie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, kiedy się nieco zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie 2-3 centymetrowe paski paprykę i przesmażamy dalej. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (obraną i wydrążoną). Warzywa smażymy tak długo aż będą miękkie.
  • przepyszna 2. Następnie usmażone warzywa przekładamy do garnka z ugotowanym mięsem i pozostałymi jarzynami. Dodajemy do smaku szczypte sproszkowanego chili, 1 łyżeczkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, sól i pieprz wedle potrzeby oraz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość jeszcze chwilę razem gotujemy. Gorącą zupę gulaszową rozlewamy na talerze, na środku kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany i dekorujemy świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować