Zupa grzybowa z gwiazdkami

5 (167 ocen)

  • 60 min

W sezonie często gości u mnie na stole lecz w Wigilię jej smak jest magiczny i wyjątkowy.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g świeżych grzybów(prawdziwki,podgrzybki,koźlarze0
    2 szalotki
    4 łyżki masła
    1/2 szklanki śmietanki kremówki
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki makaronu gwiazdki
    wywar warzywny:
    marchewka
    pietruszka
    1/2 selera i pora
    liść laurowy
    ziele angielskie
    sól,pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z gwiazdkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wywaru obrać,umyć zalać wodą około 2 litrów i powoli gotować,aż warzywa będą półmiękkie.
  • 2. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle dodać oczyszczone i pokrojone grzyby(według uznania) lekko posypać solą i pieprzem i smażyć przez 10 minut.
  • 3. Z wywaru wyjąć warzywa marchewkę pokroić w talarki i wrzucić z powrotem do wywaru następnie dodać podsmażone grzyby z szalotką i gotować 25 minut,10 minut przed końcem gotowania dodać makaron gwiazdki.Na koniec dodać śmietankę rozrobioną z mąką,doprawić do smaku solą i pieprzem.Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować