Zupa grzybowa

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie może jej zabraknąć na wigilii. To nasza rodzinna tradycja.

Składniki:

  • ● pęczek włoszczyzny bez kapusty
    ● 5 dag suszonych grzybów
    ● łyżka masła
    ● 10 ziaren pieprzu
    ● 6 ziarenek ziela angielskiego
    ● 2 listki laurowe
    ● 2 łyżeczki soku z cytryny
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie myjemy,
    zalewamy zimną wodą i gotujemy
    na małym ogniu ok. 40
    minut, aż będą miękkie. Odstawiamy,
    by ostygły i kroimy
    w cienkie paseczki.
  • 2. Włoszczyznę obieramy,
    myjemy, kroimy w paski.
    W garnku roztapiamy masło
    i podsmażamy warzywa. Zalewamy
    2 litrami wody, dodajemy
    listki laurowe, pieprz i
    ziele angielskie. Gotujemy ok.
    30 minut na małym ogniu.
  • 3. Wywar przecedzamy i łączymy
    z wywarem z grzybów,
    dodajemy pokrojone grzybki,
    doprawiamy sokiem z cytryny
    i solą. Podajemy z pasztecikami
    lub uszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować