1.Fasolę umyć w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować fasolę w garnku bez przykrycia, odlać wodę. Fasolę zalać gorącą wodą i zagotować ponownie bez przykrycia. Odcedzić i po raz trzeci zalać gorącą wodą, tym razem gotować fasolę pod przykryciem do miękkości.
2.Warzywa umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę zalać rosołem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości.
3.Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną kiełbasę i drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć często mieszając, kilka minut.
4.Następnie przełożyć wszystko do garnka z ugotowanymi warzywami, dodać fasolę razem z wodą, w której się gotowała. Dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Udekorować listkami majeranku.
Komentarze