Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zupa fasolowa, choć jest specjalnością kuchni mazurskiej, gotowana jest niemal w każdym polskim domu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola biała: 250 gramów
    - kiełbasa: 300 gramów
    - boczek (surowy, wędzony): 100 gramów
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - seler: 0.25 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - przecier pomidorowy: 1.5 szklanki
    - majeranek (świeży, posiekany): 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - rosół: 2 litry
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa fasolowa 1. Fasolę umyć w ciepłej wodzie, kilka razy ją zmieniając. Zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia zagotować fasolę w garnku bez przykrycia, odlać wodę. Fasolę zalać gorącą wodą i zagotować ponownie bez przykrycia. Odcedzić i po raz trzeci zalać gorącą wodą, tym razem gotować fasolę pod przykryciem do miękkości.
  • 2. Warzywa umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę zalać rosołem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i ugotować do miękkości.
  • 3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną kiełbasę i drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażyć często mieszając, kilka minut.
  • 4. Następnie przełożyć wszystko do garnka z ugotowanymi warzywami, dodać fasolę razem z wodą, w której się gotowała. Dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Udekorować listkami majeranku.
  • 5.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować