Zupa dyniowa z tortellini

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta, rozgrzewająca, aksamitna zupa z dyni z dodatkiem pierożków tortellini. Użyjemy do niej dyni zaprawionej jesienią do słoików, ale można też dać świeżą dynię.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • słoik pulpy dyniowej o poj. 1l lub dynia hokkaido
    ok 1 i 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu
    przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, chili, maggi
    250 g tortellini prosciutto
    1 papryczka chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa z dyni

Zupa dyniowa z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Pulpę dyniową przelewamy do garnka o pojemności trzech litrów, podgrzewamy. Dolewamy do niej stopniowo wywar warzywny lub rosół w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Teraz krem dyniowy podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i odrobiną maggi. Równocześnie gotujemy w osolonej wodzie tortellini.
    Gotową zupę przelewamy do talerzy, dodajemy pierożki i kilka krążków papryczki chilli dla zaostrzenia zupy.

Porady

Jeśli robimy zupę z dyni surowej to obieramy ją ze skóry, wydrążamy pestki, miąższ kroimy w kostkę ok. 2 cm, razem z cebulą rozdrabnioną na cząstki. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 °C 35-45 min ( do miękkości ). Następnie upieczone warzywa przekładamy do garnka ( 3l ) i miksujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować