Zupa chłodnik z ogórka i cukinii

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Podczas lata najchętniej sięgamy po potrawy i zakąski na zimno, dzięki którym można sie ochłodzić. Do najsmaczniejszych należą chłodniki, zarówno owocowe jak i warzywne. Poniżej pomysł na jeden z nich, prosty, szybki w przygotowaniu, delikatny, pyszny.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2-3 małe cukinie
    3-4 ogórki gruntowe
    1 cebula
    0,5l maślanki
    2-4 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    1 pęczek szczypiorku
    oliwa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chłodnik z ogórka i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i szklimy na oliwie. Ogórki i cukinie kroimy w kostkę (w przepisie można wykorzystać większą cukinię, trzeba jednak obrać ją ze skórki i usunąć pestki). Warzywa dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, po czym odkładamy warzywa na bok do wystygnięcia.
    Maślankę przelewamy do naczynia do blendowania, dodajemy podsmażone warzywa – odkładając 4-5 łyżek do dekoracji. Całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku.
    Zupę chłodzimy w lodówce. Rozlewając na talerze, dekorujemy odłożonymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować