Chłodnik z cukinii

4.5 (142 ocen)

  • 25 min

Lekkostrawny chłodnik z cukinii i ogórka na maślance z dużą ilością zieleniny,pyszna ochłoda na ciepłe dni,kiedy nie ma ochoty na mięsny obiad........

  • 25 min

Składniki:

  • 1 cukinia
    1 ogórek szklarniowy
    3 ząbki czosnku
    400 ml maślanki naturalnej
    1 pęczek natki pietruszki
    1 pęczek szczypiorku
    kawałek pora
    2 łyżki oliwy
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku
    szczypta ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podduszamy cukinię i ogórka 1. Cukinię ogórka i zieleninę myjemy osuszamy.Cukinię kroimy w drobną kostkę tak samo por i połowę ogórka,resztę kroimy w cienkie plasterki.
    W rondelku rozgrzewamy oliwę wrzucamy cukinię pokrojonego na plastry ogórka i pora podduszamy 5-6 minut,zestawiamy z ognia do wystygnięcia.
  • Miksujemy z maślanką 2. Maślankę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy obrane ząbki czosnku oraz pokrojony w kostkę ogórek doprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami miksujemy blenderem,łączymy z zimną podduszoną cukinią mieszamy.
    Chłodzimy w lodówce godzinę rozlewamy na talerze dekorujemy posiekaną natką i szczypiorem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować