Zupa o intensywnym smaku buraków z dodatkiem soku z pomarańczy.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na zupę:
50-60 dag ugotowanych lub upieczonych buraków,
5 łyżek oliwy,
średniej wielkości cebula,
2 ząbki czosnku,
tymianek,
sól,
pieprz,
sok z 1/2 pomarańczy,
750 ml bulionu jarzynowego.
Dodatkowo:
50 g fety,
duża garść posiekanego koperku.
Zupa buraczkowa z fetą i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek siekam, szklę na oliwie w garnku.
Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek, smażę 4 minuty.
Wlewam sok z pomarańczy i bulion, gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Zupę podaję z pokrojoną w kostkę fetą posypaną koperkiem.
Porady
Zupę można podać również z jajkami ugotowanymi na twardo. :)
Komentarze