Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka

3 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Smaczna i zdrowa zupa z dużą ilością warzyw, przygotowana na delikatnym wywarze z mięsa kurczaka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Wywar:
    550 gram mięsa z kurczaka (2 małe skrzydełka i 2 ćwiartki)
    2,5 litra wody
    15 ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek pieprzu
    sól

    Pozostałe składniki:
    1 kg buraków
    200 gram pietruszki
    300 gram marchewki
    500 gram ziemniaków
    200 gram selera
    100 gram śmietany 18%
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki octu jabłkowego
    pół łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy wywar do miękkości mięsa (około 50 minut), następnie wyjmujemy mięso z garnka.

    Ziemniaki kroimy w kostkę, resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy je do gorącego wywaru. Gotujemy 20 minut.

    Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy sok z cytryny i ocet jabłkowy. Przyprawiamy zupę pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować