Smaczna i zdrowa zupa z dużą ilością warzyw, przygotowana na delikatnym wywarze z mięsa kurczaka.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Składniki:
Wywar:
550 gram mięsa z kurczaka (2 małe skrzydełka i 2 ćwiartki)
2,5 litra wody
15 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu
sól
Pozostałe składniki:
1 kg buraków
200 gram pietruszki
300 gram marchewki
500 gram ziemniaków
200 gram selera
100 gram śmietany 18%
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
pół łyżeczki pieprzu
Zupa buraczkowa na wywarze z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy wywar do miękkości mięsa (około 50 minut), następnie wyjmujemy mięso z garnka.
Ziemniaki kroimy w kostkę, resztę warzyw ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy je do gorącego wywaru. Gotujemy 20 minut.
Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy sok z cytryny i ocet jabłkowy. Przyprawiamy zupę pieprzem.
Komentarze