Zupa buraczkowa na bogato

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Treściwa zupa na bazie buraków z dodatkiem ziemniaków, marchewki i kleksem kwaśnej śmietany. Jest bardzo aromatyczna i smakuje wspaniale.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -1 kg buraków
    -1 kg ziemniaków
    -5 marchewek
    -1/2 cytryny
    -ok 1,5-2 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -około 2 łyżeczki cukru
    -pieprz do smaku

    Bulion:
    -1 porcja rosołowa
    -1 kość ze schabu
    -1 pęczek włoszczyzny (z natką pietruszki i selera)
    -3 ząbki czosnku
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -4 liście laurowe
    -5 ziarenek pieprzu
    -4 l wody

    Dodatkowo:
    -śmietana 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa buraczkowa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Przygotowujemy bulion: porcję rosołową i kość schabową wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy, gdy się wyszumują zdejmujemy pianę, dodajemy obraną włoszczynę, ziele angielskie, liście laurowe, obrane ząbki czosnku i pieprz ziarnisty. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
  • 2 2. Po tym czasie mięso i warzywa wyławiamy z bulionu. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew pokrojoną w grube plastry. Gotujemy 5 minut.
  • 3 3. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, cytrynę, przyprawę uniwersalną, pieprz i cukier. Gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Zupę próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować