Treściwa zupa na bazie buraków z dodatkiem ziemniaków, marchewki i kleksem kwaśnej śmietany. Jest bardzo aromatyczna i smakuje wspaniale.
1 godz. 40 min
Składniki:
-1 kg buraków
-1 kg ziemniaków
-5 marchewek
-1/2 cytryny
-ok 1,5-2 łyżki przyprawy uniwersalnej
-około 2 łyżeczki cukru
-pieprz do smaku
Bulion:
-1 porcja rosołowa
-1 kość ze schabu
-1 pęczek włoszczyzny (z natką pietruszki i selera)
-3 ząbki czosnku
-4 ziarna ziela angielskiego
-4 liście laurowe
-5 ziarenek pieprzu
-4 l wody
Zupa buraczkowa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy bulion: porcję rosołową i kość schabową wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy, gdy się wyszumują zdejmujemy pianę, dodajemy obraną włoszczynę, ziele angielskie, liście laurowe, obrane ząbki czosnku i pieprz ziarnisty. Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.
2.Po tym czasie mięso i warzywa wyławiamy z bulionu. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew pokrojoną w grube plastry. Gotujemy 5 minut.
3.Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, cytrynę, przyprawę uniwersalną, pieprz i cukier. Gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Zupę próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!
Komentarze