REKLAMA

Zupa pomidorowa na bogato

wyświetlono: 835 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pomidorowa zupa obfitości. Wśród składników znajdują się m. in. kalafior, soja i dynia. Potrawa o bogatym aromacie, z przyjemną śmietankową nutą. Zupa najlepiej smakuje podana z makaronem.

opublikowany: 22.12.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Dodatek:
    250 g makaronu jajecznego – nitki

    Zupa:
    400 g miąższu dyni
    1 nieduży kalafior (400 g)
    2 duże marchewki (2 x 150 g)
    ¼ średniego selera (100 g)
    1 średnia biała cebula (100 g)
    100 g suchej soi
    3 łyżki oliwy
    1 szklanka śmietanki 12%
    5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego (1 i ¼ L)
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    6 kulek ziela angielskiego
    1 kopiasta łyżeczka czubrycy suszonej
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Soję moczyć przez noc w wodzie, następnie ugotować bez dodatków smakowych (20 – 30 min) i odcedzić.
  • Zupa pomidorowa na bogato 2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać obraną i posiekaną cebulę, wsypać czubrycę i kolendrę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa pomidorowa na bogato 3. Marchewkę oraz seler obrać i drobno pokroić, oczyszczony kalafior podzielić na małe kawałki. Rozdrobnione warzywa dołożyć do zawartości garnka i krótko przesmażyć.
  • Zupa pomidorowa na bogato 4. Następnie dodać dynię pokrojoną w kostkę, także chwilę podgrzewać, po czym zalać bulionem.
  • Zupa pomidorowa na bogato 5. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę kolorowego pieprzu. Gotować do miękkości składników (15 – 20 min).
  • Zupa pomidorowa na bogato 6. Do zupy wlać śmietankę i dodać soję – ponownie doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
  • Zupa pomidorowa na bogato 7. Zupę podawać z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.

Porady

Do przygotowania potrawy użyłam czubrycy w formie gotowej mieszanki ziołowej o następującym składzie - cząber górski 40%, oregano, lubczyk, czosnek, natka pietruszki (w różnych proporcjach).

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: agarybak76 IMG_1607 — kopia

Zupa pomidorowa na bogato

Z klopsikami, ryżem i warzywami stanowi pożywny, kompletny obiad :)

kategoria: Dania główne klops opublikowany: 22.05.2019 | wyświetlono: 246 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: bienpyt

Zupa pomidorowa na bogato

Gęsta,pożywna zupa pomidorowa na chłodniejsze dni z dodatkiem zielonego groszku i makaronu.

kategoria: Zupy opublikowany: 24.08.2015 | wyświetlono: 416 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE