Buraczkowa z ziemniakami i fasolką

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa buraczkowa z dodatkiem ziemniaków i zielonej fasolki szparagowej, to propozycja na pyszny, zdrowy i rozgrzewający obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)
    -2 skrzydełka z kurczaka
    -1 kg buraków
    -200 g mrożonej fasolki szparagowej zielonej
    -6 ziemniaków
    -200 ml śmietany 18%
    -4 ziarna ziela angielskiego
    -4 listki laurowe
    -1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -sok z całej cytryny
    -2 łyżeczki cukru
    -pieprz
    -3 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Buraczkowa z ziemniakami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę.
  • 2. W tym czasie obieramy buraki. Jednego ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli jest duży to pół), a pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.
  • 3. Po upływie pół godziny mięso wyławiamy z garnka i wsypujemy pokrojone w kostkę buraki (starte zostawiamy). Gotujemy 15 minut, następnie do garnka dodajemy ziemniaki, fasolkę, cukier, sok z cytryny, przyprawę uniwersalną i odrobinę pieprzu. Gotujemy 20 minut.
  • 4. Dodajemy obrane i podzielone na kawałki mięso. Zupę próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem. Śmietanę mieszamy dokładnie na miseczce z 2 łyżkami wazowymi zupy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Wsypujemy także starte buraki i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować