Zupa buraczkowa z dodatkiem ziemniaków i zielonej fasolki szparagowej, to propozycja na pyszny, zdrowy i rozgrzewający obiad.
1 godz. 30 min
Składniki:
-1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie)
-2 skrzydełka z kurczaka
-1 kg buraków
-200 g mrożonej fasolki szparagowej zielonej
-6 ziemniaków
-200 ml śmietany 18%
-4 ziarna ziela angielskiego
-4 listki laurowe
-1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
-sok z całej cytryny
-2 łyżeczki cukru
-pieprz
-3 l wody
Buraczkowa z ziemniakami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, zalewamy wodą, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy przez 30 minut. Gdy zacznie się szumować zdejmujemy pianę.
2.W tym czasie obieramy buraki. Jednego ścieramy na tarce o grubych oczkach (jeśli jest duży to pół), a pozostałe kroimy w kostkę. Ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.
3.Po upływie pół godziny mięso wyławiamy z garnka i wsypujemy pokrojone w kostkę buraki (starte zostawiamy). Gotujemy 15 minut, następnie do garnka dodajemy ziemniaki, fasolkę, cukier, sok z cytryny, przyprawę uniwersalną i odrobinę pieprzu. Gotujemy 20 minut.
4.Dodajemy obrane i podzielone na kawałki mięso. Zupę próbujemy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem. Śmietanę mieszamy dokładnie na miseczce z 2 łyżkami wazowymi zupy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka. Wsypujemy także starte buraki i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 5 minut.
Komentarze