Zupa brukselkowa z grzybami leśnymi

3.75 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeżeli lubicie zupy zapraszam na mój pomysł na przepyszną zupę której na pewno jeszcze nie jedliście, przepis znajduje się pod podanym linkiem

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 małe porcje rosołowe bez szyi,
    2 średnie marchewki,
    3 małe korzenie pietruszki,
    0,5 kg świeżej brukselki,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    5 dużych ziemniaków,
    320 g grzybów leśnych ( u mnie moje ukochane opieńki w solance ),
    1,5 łyżeczki cukru,
    1 śmietana 12 % 330 g,
    1 łyżeczka kopru suszonego,
    1 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego świeżo zmielonego
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa brukselkowa z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcje oraz marchew i korzeń pietruszki gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa, jak już mięso miękkie dodać ziela oraz przyprawę uniwersalną a także ziemniaki pokrojone w kostkę gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
  • zupa 2. Aby brukselka nie miała goryczki ugotować ją w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie przelać na durszlak i zahartować zimną wodą
  • zupa 3. Gotową brukselkę obgotowaną pokroić w krążki a grzyby leśne z solanki opłukać w ciepłej bieżącej wodzie a następnie pokroić je w paski
  • zupa 4. Do gotującej się zupy przełożyć przygotowaną brukselkę z grzybami pogotować 10 minut a w międzyczasie przygotować śmietanę następnie wlać ją do zupy i lekko zagotować
  • zupa 5. Po wyłączeniu ognia pod garnkiem wsypać koper, odczekać chwilę a po chwili wsypać świeżo zmielony pieprz
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować