Zupa

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak zagadałem się z Ulką przez telefon, że wyszło mi właśnie to, co widzicie na zdjęciu. Póki co, po prostu zwie się ZUPA. Idealnie rozgrzewająca i sycąca, lekko pikantna...no właśnie taki Zup :P jak zwał, tak zwał...jest fajna i już. Poleca się owy Zup do testu i ewentualnej zmiany nazwy, jak ktoś będzie miał pomysła. Bo ja miałem totalny black out :P
Arek Gie

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg porcji rosołowej z kaczki
    400 g żołądków drobiowych
    1 kawałek pora (biała część)
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    4 liście laurowe
    5 sztuk ziela angielskiego
    1,5 łyżki przyprawy do flaków
    400 g ziemniaków
    100 g kaszy jęczmiennej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa 1. Mięso myjemy, żołądki kroimy w paski, zalewamy zimną wodą (2-3 cm nad powierzchnię mięsa), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez około 90 minut. W razie potrzeby dolewamy zimną wodę.
    W tym czasie przygotowujemy warzywa. Por kroimy w piórka, marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Ziemniaki kroimy w kostkę.
    Korpusy z kaczek usuwamy z wywaru, zbieramy szumowiny, wrzucamy warzywa, wsypujemy przyprawę i opłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości składników.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki Kaczka Włoszczyzna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować