Zrolowana babka drożdżowa

0 (0 ocen)

W tym roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki pszennej + do podsypania
    4 dag świeżych drożdży
    5 łyżek cukru
    200 ml mleka
    16 g cukru wanilinowego
    szczypta soli
    2 jajka
    3 łyżki masła
    NADZIENIE:
    35 dag mieszanych owoców kandyzowanych i suszonych
    (u mnie skórka pomarańczowa, wisienki kandyzowane, żurawina i morele)
    1 jajko
    LUKIER:
    15 dag cukru pudru
    sok z cytryny
    barwnik spożywczy
    DODATKOWO:
    masło do wysmarowania formy
    cukrowe ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka wielkanocna Desery

Zrolowana babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać.
    W dużym kubku rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową letniego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
    Resztę mąki wymieszać z resztą cukru, cukrem wanilinowym i solą.
    Dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka i, mieszając łyżką, stopniowo resztę mleka.
    Na końcu dodać stopione i przestudzone masło, wyrobić gładkie, elastyczne, nie lepiące się do ręki ciasto.
    Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Owoce kandyzowane i suszone drobno pokroić, wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
    Formę na babkę wysmarować masłem.
    Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt, równo rozprowadzić na nim owocowe nadzienie, zostawiając wolny brzeg.
    Zrolować wzdłuż dłuższego boku, przełożyć do formy na babkę i zlepić brzegi ze sobą.
    Formę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem) i piec około 40 minut.
    Gdyby wierzch za mocno się rumienił, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
    Lekko przestudzoną babę wyjąć z foremki i dostudzić na kratce kuchennej.
    Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym, do otrzymania lukru o konsystencji gęstej śmietany, zabarwić barwnikiem spożywczym.
    Polukrować wystudzone ciasto, ozdobić według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować