Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta w przygotowaniu babka

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    60 g cukru
    1 łyżka oleju
    1 żółtko
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    aromat migdałowy
    20 g drożdży
    bakalie, u mnie orzechy, suszone śliwki i suszona żurawina
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Ciasto drożdżowe

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtko ubić z cukrem na puch, wlać rozczyn, dodać mąkę, olej i aromaty, zmiksować na jednolitą masę, dodać bakalie i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, a kiesy wyrośnie przełożyć do natłuszczanej formy i wstawiać do piekarnika na około 45 minut. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować