Zrazy wołowe z boczkiem nadziane ogórkami koszonymi w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wołowe rozbić tłuczkiem, każdy plaster mięsa oprószyć pieprzem , delikatnie oprószyć chili i natrzeć musztardą.
Następnie ułożyć na każdym plastrze mięsa po cienkim plastrze boczku i ogórki kiszone pokrojonego w cienkie słupki.Zrazy zwijać w ruloniki -można wbić wykałaczki żeby ruloniki były zwarte i nie rowinęły się.
Cebule i czosnek posiekać podsmażyć na rumiano.
Pieczarki opłukać , pokroić w półplasterki i również podsmażyć.
Na patelni rozgrzać masło klarowne i kolejno podsmażać zrazy z obu stron na rumiano.
Zdjąć z patelni i układać ściśle w garnku , zalać wodą ,dodać liść laurowy, podsmażoną cebulkę z czosnkiem , podsmażone pieczarki , miód i całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Na sam koniec doprawić mąka zahartowaną ze śmietanką i odrobiną gorącej wody , zagotować .
Zrazy podawać z ziemniakami i surówką , oprószyć świeżym szczypiorkiem,
Smacznego
Komentarze