Zrazy wołowe z boczkiem nadziane ogórkami koszonymi w sosie pieczarkowym

4 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

dla smakoszy wołowiny- bardzo smaczny obiad-polecam

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • koło 700 g chudszej wołowiny - na osiem zrazów
    3 łyżki musztardy
    8 plasterków cienko pokrojonego boczku parzonego wędzonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    -3łyżki masła klarowanego
    4 ogórki koszone
    4- 5 sztuk średnich pieczarek
    szklanka wody
    świeżo zmielony
    szczypta soli morskiej
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    chili do oprószenia mięsa
    liść laurowy
    1.2 łyżeeczki płynnego miodu
    2 łyżki śmietany do zup
    1 łyżka mąki
    świeży posiekany szczypiorek
    wykałączki
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe Stek wołowy Zrazy

Zrazy wołowe z boczkiem nadziane ogórkami koszonymi w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe rozbić tłuczkiem, każdy plaster mięsa oprószyć pieprzem , delikatnie oprószyć chili i natrzeć musztardą.
    Następnie ułożyć na każdym plastrze mięsa po cienkim plastrze boczku i ogórki kiszone pokrojonego w cienkie słupki.Zrazy zwijać w ruloniki -można wbić wykałaczki żeby ruloniki były zwarte i nie rowinęły się.
    Cebule i czosnek posiekać podsmażyć na rumiano.
    Pieczarki opłukać , pokroić w półplasterki i również podsmażyć.
    Na patelni rozgrzać masło klarowne i kolejno podsmażać zrazy z obu stron na rumiano.
    Zdjąć z patelni i układać ściśle w garnku , zalać wodą ,dodać liść laurowy, podsmażoną cebulkę z czosnkiem , podsmażone pieczarki , miód i całość dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
    Na sam koniec doprawić mąka zahartowaną ze śmietanką i odrobiną gorącej wody , zagotować .
    Zrazy podawać z ziemniakami i surówką , oprószyć świeżym szczypiorkiem,
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować