Zrazy wołowe w sosie własnym

  • wyświetlono: 30300 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

...

DSC_1166
  • 120min

Składniki


1 kg mięsa wołowego (zrazowego)
10 plasterków wędzonego surowego boczku
Kilka kiszonych ogórków
Musztarda
Kilka ząbków czosnku
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
Ziele angielskie
Liść laurowy
Sól ,pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zrazy wołowe w sosie własnym

  • Z1 f*?1. Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien na długie kawałki o szerokości około 0,5 cm. Każdy plaster lekko ubić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, po czym posmarować z jednej strony musztardą.
  • Z2 f*?2. Małe ogórki kiszone pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić na grubsze wiórki, ząbki czosnku w talarki.

    Na każdym plastrze mięsa położyć plaster boczku, tak aby mięso na całej powierzchni było przykryte. Na mięsie i boczku ułożyć po kawałku ogórka, cebuli i czosnku. Całość zawinąć razem jak roladkę, na końcu spinając wykałaczką.

    Gotowe zrazy usmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zrumienią z każdej strony i przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Jak wszystkie są już gotowe zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjąć z powstałego wywaru. Do wywaru dołożyć ziele angielskie, listek laurowy ,doprawić solą i pieprzem.

    Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę ,lekko podsmażyć. Do zasmażki dodać powoli trochę sosu z gotowania zrazów ,mieszając aby dokładnie połączył się z mąką. Po dodaniu kilku łyżek ,przelać całość do garnka i gotować jeszcze przez chwilę dobrze mieszając, tak aby nie potworzyły się grudki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz wołowy

Dodane przez: rzelkazag

Gulasz wołowy z papryką (w sosie własnym)

Jesień i zima to czas kiedy nasze...

Schab duszony w sosie własnym

Dodane przez: Alex M

Schab duszony w sosie własnym

Kruche i rozpływające się w ustach...

Pulpety w sosie własnym

Dodane przez: dawiddudziak

Pulpety w sosie własnym

Myślę że każdy z nas lubi pulpety.

Karkówka

Dodane przez: Gosiaczek 93

Karkówka w pysznym sosie własnym

Karkówka jest przepyszna i rozpływa...

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane

Dodane przez: rena123

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane

Zrazy wołowe to jeden z klasyków...

Żeberka w sosie własnym

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Żeberka w sosie własnym

Aromatyczne, mięciutkie mięsko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE