Zrazy wołowe w sosie własnym

4.48 (198 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • 1 kg mięsa wołowego (zrazowego)
    10 plasterków wędzonego surowego boczku
    Kilka kiszonych ogórków
    Musztarda
    Kilka ząbków czosnku
    1 cebula
    1 łyżka mąki
    2 łyżki masła
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy wołowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Z1 f*? 1. Mięso umyć i pokroić w poprzek włókien na długie kawałki o szerokości około 0,5 cm. Każdy plaster lekko ubić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, po czym posmarować z jednej strony musztardą.
  • Z2 f*? 2. Małe ogórki kiszone pokroić na ćwiartki. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić na grubsze wiórki, ząbki czosnku w talarki.

    Na każdym plastrze mięsa położyć plaster boczku, tak aby mięso na całej powierzchni było przykryte. Na mięsie i boczku ułożyć po kawałku ogórka, cebuli i czosnku. Całość zawinąć razem jak roladkę, na końcu spinając wykałaczką.

    Gotowe zrazy usmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zrumienią z każdej strony i przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Jak wszystkie są już gotowe zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Po tym czasie zrazy wyjąć z powstałego wywaru. Do wywaru dołożyć ziele angielskie, listek laurowy ,doprawić solą i pieprzem.

    Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę ,lekko podsmażyć. Do zasmażki dodać powoli trochę sosu z gotowania zrazów ,mieszając aby dokładnie połączył się z mąką. Po dodaniu kilku łyżek ,przelać całość do garnka i gotować jeszcze przez chwilę dobrze mieszając, tak aby nie potworzyły się grudki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować