Zrazy schabowe z pieczarkami

4.49 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 18 lat. W wolnych chwilach lubię gotować. Te smaczne zrazy przygotowuję na święta. Rodzice, trójka rodzeństwa i goście zjadają je z apetytem.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 3 jajka
    ● kilka gałązek natki pietruszki
    ● łyżka masła
    ● 2 łyżki mąki
    ● bułka tarta
    ● olej do smażenia
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy schabowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy i osuszamy.
    Kroimy w dość cienkie plastry.
    Lekko rozbijamy, tak aby nie
    uszkodzić włókien. Oprószamy
    z obu stron solą i pieprzem.
  • 2. Pieczarki oczyszczamy,
    wkładamy na 2 minuty do
    wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
    Kroimy w kawałki. Dwa
    jajka gotujemy na twardo,
    studzimy i obieramy. Mielimy
    z pieczarkami. Natkę myjemy
    i osuszamy. Listki siekamy.
  • 3. Masło roztapiamy. Wsypujemy
    pieczarki i jajka i chwilę
    dusimy. Dodajemy 2 łyżki bułki
    tartej i natkę. Mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • Zrazy schabowe z pieczarkami 4. Plastry schabu smarujemy
    farszem. Zwijamy w roladki.
    Panierujemy w mące, rozkłóconym
    jajku i bułce tartej.
    Smażymy w głębokim oleju na
    złoty kolor.

Porady

● Smak roladek urozmaicimy, gdy w środek każdej włożymy kawałek kiszonego ogórka lub konserwowej papryki. ● Zamiast natki możemy dodać drobno pokrojony szczypiorek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować