Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad
40 min
Składniki:
5 sznycli ze schabu
100 g serka topionego śmietankowego
50 g sera cheddar
2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna do obtoczenia
3 łyżki masła
1 szklanka bulionu rosołowego
Zrazy schabowe w serowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy rozbijamy na cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku,
2.wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę.
3.Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa
4.zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki z każdej strony,
5.zalewamy gorącym bulionem rosołowym i dusimy pod przykryciem około 35 minut aż będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Podajemy.
Porady
Sos nie wymaga zagęszczenia, podczas gotowania sam gęstnieje.
Komentarze