Rybka to obowiązkowa pozycja w menu w tygodniu. My, Polacy jemy zdecyowanie za mało ryb, u mnie w domu staram się to powoli powoli zmienić. Czy mi się to udaje ? Słabo, ale na pewno udała mi się dorada:)
50 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 dorady wypatrszoszone w całości
200 g pomidorków koktajlowych
papryczki padron
5-6 ząbków czosnku
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek
natka pietruszki
cebula
Znakomita dorada z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rwiemy odpowiednią długość papieru śniadaniowego/ papieru do pieczenia. Zwijamy ten kawałek w kulkę, po czym ją moczymy pod bieżącą wodą, wyciskamy z wody i wykładamy w naczyciu żaroodpornym.
2.Rybę myjemy, nacieramy solą i pieprzem, układamy na papierze w naczyniu żaroodpornym.
3.Wokół ryby możemy teraz wyłożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, przekrojone, oczyszczone papryczki padron, pokrojone na plasterki obrane ząbki czosnku, wiórka cebuli oraz liście pietruszki.
Całość polewamy oliwą z oliwek.
4.Gdy piekarnik będzie nagrzany na 180 stopni możemy wstawić rybkę.
Pieczemy ok. 25-30 minut.
Komentarze