DORADA PIECZONA w FOLII

4.5 (148 ocen)

  • 45 min

Ryby przygotowujemy na rozmaite sposoby, często jednak używamy wielu przypraw, które maskują smak tego wspaniałego delikatnego mięsa. Polecam przygotowanie ryby w bardzo prosty sposób, dzięki czemu zachowa swoje wszystkie walory smakowe.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 dorady
    duża garść natki z pietruszki
    1 cytryna
    oliwa z oliwek
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorada pieczona w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby wypatrosz (pozostaw głowę) i dokladnie umyj pod bierzącą wodą.
  • 2. Przygotuj sobie dwa dość duże kawałki folli aluminiowej, na których umieść ryby. Posól każdą delikatnie na zewnątrz i w środku.
  • 3. Umyj pietruszkę (z łodyżkami), cytrynę pokrój na grube półplasterki.
  • 4. Do brzucha każdej ryby włóż dość sporo pieruszki i plasterki cytryny. Polej ryby odrobiną oliwy (ok. 2 łyżek oliwy na rybę).
  • image-1yr4xvq 5. Zawiń szczelnie rybę w folii, ułóż na blaszce i piecz przez ok 30 min.(czas zależ od wielkości ryby) w piekarniku nagrzanym do 180˚C .
  • 6. Tak przygotowaną rybę podaje się w folii, dzięki czamu każdy kto ją sobie rozwinie będzie mógł maczać chleb w sosie własnym, który powstał w trakcie jej pieczenia. Polecam gorąco!

    Buon Appetito!

Porady

W taki sposób można przygotować wiele gatunków ryb morskich i słodkowodnych jak np. pstrąg czy sandacz. Zawiniętą w folię ryb zamiast w piekarniku można upiec na grillu (należy uważać, żeby nie było pod nią płomienia tylko żar).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada Pstrąg Ryby Sandacz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować