Sezon grillowy przed nami. Serdecznie polecam to pyszne i aromatyczne danie.
4 godz.
Składniki:
boczek w ziołach;
1/2 kg boczku bez kości
2 ząbki czosnku
po pół łyżki soli, papryki słodkiej i majeranku
po pół łyżeczki rozmarynu suszonego, pieprzu cytrynowego
szczypta chilli
pieczone ziemniaki:
5 młodych ziemniaków
5 łyżek oleju rzepakowego
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki soli
rozmaryn do opruszenia ziemniaków
2 ząbki czosnku
colesław;
pół główki kapusty młodej
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
sól i pieprz do smaku
po 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i majonezu
Ziołowy boczek z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroję w plasterki. Czosnek siekam. Wszystkie przyprawy potrzebne do boczku mieszam i nacieram nimi mięso. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki dobrze myję (nie obieram) nacinam nożem, tworząc wachlarzyk. Czosnek kroję w plasterki. Mieszam olej z papryką i solą, dodaję czosnek. Przygotowuję folię aluminiową. Kładę ziemniaka, polewam przyprawami i posypuję rozmarynem. Każdy pakiecik zawijam. Piekę na grillu do miękkości. Mięso układam na tacce i smażę na grillu. .Kapustę, koperek i szczypiorek siekam. Doprawiam lekko solą i pieprzem. Łączę z jogurtem i majonezem.
Komentarze