Ziołowy boczek z pieczonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Sezon grillowy przed nami. Serdecznie polecam to pyszne i aromatyczne danie.

  • 4 godz.

Składniki:

  • boczek w ziołach;
    1/2 kg boczku bez kości
    2 ząbki czosnku
    po pół łyżki soli, papryki słodkiej i majeranku
    po pół łyżeczki rozmarynu suszonego, pieprzu cytrynowego
    szczypta chilli

    pieczone ziemniaki:
    5 młodych ziemniaków
    5 łyżek oleju rzepakowego
    łyżeczka papryki słodkiej
    pół łyżeczki soli
    rozmaryn do opruszenia ziemniaków
    2 ząbki czosnku

    colesław;
    pół główki kapusty młodej
    pół pęczka koperku
    pół pęczka szczypiorku
    sól i pieprz do smaku
    po 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego i majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki Dania główne

Ziołowy boczek z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek kroję w plasterki. Czosnek siekam. Wszystkie przyprawy potrzebne do boczku mieszam i nacieram nimi mięso. Wstawiam do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki dobrze myję (nie obieram) nacinam nożem, tworząc wachlarzyk. Czosnek kroję w plasterki. Mieszam olej z papryką i solą, dodaję czosnek. Przygotowuję folię aluminiową. Kładę ziemniaka, polewam przyprawami i posypuję rozmarynem. Każdy pakiecik zawijam. Piekę na grillu do miękkości. Mięso układam na tacce i smażę na grillu. .Kapustę, koperek i szczypiorek siekam. Doprawiam lekko solą i pieprzem. Łączę z jogurtem i majonezem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować