Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

  • wyświetlono: 205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pieczony rolowany boczek smakuje wybornie zarówno na gorąco od razu po upieczeniu, jak i na zimno do kanapek.

Kasja1986
  • 12 porcje
  • 4min
  • Łatwy

Składniki

3 kg boczku, płat bez skóry i żeber
sól
pieprz młotkowany
zmielone ziele angielskie
zmielony liść laurowy
kminek
drobno posiekany czosnek lub czosnek granulowany
majeranek
suszona natka pietruszki
suszony koperek
suszony szczypiorek
młotkowane ziarna kolendry

siatka wędliniarska
sznurek bawełniany wędliniarski

Sposób przygotowania przepisu:

Boczek rolowany - czosnkowo-ziołowy

  • 1. Przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu. Mieszanką przypraw nacieramy dokładnie z obu stron płat mięsa.
  • 2. Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem, a następnie przekładamy do siatki. Mięso odkładamy w chłodne miejsce na 8 godzin.
  • 3. Boczek wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 45 minut następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. Po 2 godzinach mięso odkrywamy, temperaturę zwiększamy do 200 stopni i pieczemy, aż mięso ładnie się przyrumieni.
    Gdy mięso jest jeszcze ciepłe, ostrożnie zdejmujemy siatkę z mięsa, ale sznurek zostawiamy. Sznurek zdejmujemy dopiero po wystudzeniu i zastygnięciu mięsa.

    Mięso można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w formie wędliny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczek

Komentarze

Podobne przepisy

boczek pieczony

Dodane przez: Nina80

boczek pieczony

boczek pieczony to rewelacyjna...

Boczek faszerowany

Dodane przez: 2milutka

Faszerowany boczek

Smaczny kawał pieczystego mięsa...

Boczek pieczony w piwie

Dodane przez: AnetaJ

Boczek pieczony w piwie

Boczek - może nie jest zbyt zdrowy,...

Boczek parzony

Dodane przez: 23ewelina

Boczek parzony

Najlepszy bo swojski,polecam każdemu...

boczek

Dodane przez: Aga72

Boczek na kanapki

Przygotowałam na kanapki pyszny...

Pieczony boczek na kanapki

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony boczek na kanapki

Pyszny, mięciutki i pełen aromatów....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE