ZIOŁOWE PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM

4.5 (171 ocen)

  • 10 min

Pyszne domowe pulpeciki - tradycyjne polskie jedzenie.

  • 10 min

Składniki:

  • 30 dkg mielonego,
    pół łyżeczki soli,
    szczypta pieprzu,
    łyżeczka ostrej papryki,
    pół łyżeczki słodkiej papryki,
    łyżeczka majeranku,
    2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
    2 łyżeczki posiekanej bazylii,
    2 łyżeczki posiekanego koperku,
    jajko,
    łyżka bułki tartej,
    mała cebula,
    ząbek czosnku;
    2 łyżki masła,
    łyżeczka mąki,
    pół kostki rosołowej,
    pęczek koperku (do sosu),
    5 łyżeczek śmietany.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Ziołowe pulpeciki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.
    Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą oraz jajkiem.
    Z masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle.
    Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu.
    Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek.
    Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną.
    W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować