Tradycyjne ziemniaki zaczynają być po pewnym czasie nudne , dlatego polecam wersję faszerowaną idealną dla wegetarian i nie tylko.
Składniki:
SKŁADNIKI;
3 duże ziemniaki
2 małe cebule
250 g pieczarek
100 g twarogu wędzonego z dodatkiem papryki
1 łyżka masła
2 szczypty wegety
Sól
Pieprz
Chilli w płatkach
40 g sera żółtego wędzonego
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i wedzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE ;
Duże ziemniaki dokładnie szorujemy gotujemy 14 minut w osolonej wodzie od zagotowania, wyjmujemy i studzimy trochę. W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy w kostkę , cebulę obieramy i też kroimy w kosteczkę . Pieczarki wkładamy na rozgrzana patelnie i podsmażamy do momentu aż woda wyparuje wtedy dokładamy masło i cebulę . Smażymy do miękkości . Doprawiamy wegeta i papryką oraz pieprzem , studzimy. Jak farsz jest chłodny dodajemy pokruszony w palcach ser wędzony . mieszamy. Zimne ziemniaki przekrawamy w poprzek i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek delikatnie by nie uszkodzić ziemniaka . Zimny farsz nakładamy z czubkiem do ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym , ser żółty ścieramy i posypujemy ziemniaki na wierzchu. Wkładamy ziemniaki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 minut . Podajemy z keczupem SMACZNEGO
Porady
Do farszu aby był bardziej aromatyczny można dodać czosnek
Komentarze