ZIEMNIAKI Z PESTO

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pesto - sos z bazylii, oliwy z oliwek, orzeszków pinii i parmezanu. Używany głównie jako dodatek do makaronów równie dobrze smakuje z ziemniakami.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg małych młodych ziemniaków

    70 g świeżej bazylii

    2 łyżki orzeszków pinii

    3 ząbki czosnku

    sól, pieprz

    100 ml oliwy z oliwek

    75 g tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Ziemniaki z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z pesto 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odlać wodę i trzymać w cieple. W tym czasie bazylię, orzeszki pinii, roztarty czosnek, sól i pieprz umieścić w mikserze. Miksować około 30 sekund na puree. Stopniowo wlewać oliwę z oliwek, aż powstanie gładka pasta. Mieszankę wymieszać z tartym parmezanem. Ziemniaki obrać ze skórek. Przełożyć do większej miski , polać pesto i delikatnie wymieszać. Udekorować świeżą bazylią i natychmiast podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować