ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)

  • wyświetlono: 6393 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pesto alla Genovese, bo taka jest jego oryginalna nazwa pochodzi z regionu Liguria na północy Włoch. Trdycyjne, oryginalne wykonuje się z 7 składników i przygotowuje się je za pomocą marmurowego moździerza i drewnianego tłuczka.

Maria da leccarsi le dita
  • 15min

Składniki

50 g lisków świeżej bazyli
6 łyżek startego sera Parmezan
2 łyżki startego owczego sera Pecorino
1 łyżka orzeszków piniowych
100 ml oliwy z oliwek
2 małe ząbki czosnku
gruba sól morska (wersja tradycyjna) lub drobna sól morska (wersja nowoczesna)

Sposób przygotowania przepisu:

ORYGINALNE PESTO Z BAZYLI (PESTO alla GENOVESE)

  • image-082tdjd1. METODA TRADYCYJNA (przy pomocy moździerza).
    W moździerzy rozetrzeć tłuszkiem czosnek z paroma ziarenkami soli. Jak czosnek będzie roztarty dodać orzeszki i dokładnie rozgnieść z czosnkiem. Następnie dodać umyte i osuszone listki bazyli i delikatnie rozcierać okrężnymi ruchami.Gdy będą juz roztarte dodać starte na bardzo drobnej tarce sery i połączyc z resztą składników. Na koniec dodawać cieńkim strumieniem oliwę. Dokładnie połączyć.
  • image-1ulrym22. METODA NOWOCZESNA (za pomocą rozdrabniacza).
    Rozdrabiacz (pojemnik i ostrza) przed użyciem najlepiej schłodzić w zamrażalniku. W ten sposób bazylia nie zciemnieje podczas miksowania.
    Dokłądnie umyć liście bazylii w lodowatej wodzie, szybko osuszyć i przełożyć do zimnego rozdrabniacza. Dodać czosnek (mozna przecisnac), orzeszki, szczyptę soli i odrobine oliwy. Miksować na wolnych obrotach, po chwili dodać starte na bardzo drobnej tarce sery i dokładnie połączyc ciągle miksując. Na koniec wolnym strumieniem dodawać oliwę i połączyć z resztą składników (nie miksować).

Porady

Pesto wykorzystywane jest bardzo często w kuchni włoskiej w różnego rodzaju przepisach. Najpopularniejsze to makaron trofie z pesto, lasagne z pesto, focaccie, bruschette, idealne podawane z pomidorami i serami.

Pesto jest sosem "na zimno". Wg szkoły ligurskiej nigdy nie powinno się go podgrzewać. Ewentualnie rozrzedzić gorącą wodą, w której gotowaliśmy makaron.

Pesto przechowuje się w zakręconym słoiczku w lodówce przez nie dłużej niz 7 dni. W słoiczku pesto powinno być przykryte ok. 3mm oliwy z oliwek.

Pesto można zamrozić, najlepiej w małych porcjach.

W przygotowywaniu, owczy ser (trudniej dostępny w Polsce) można zastąpić 2 łyżkami Parmezanu (w sumie w przepisie będzie 8 łyżek parmezanu).

Do niektórych przepisów jak np. Lasagne z pesto, które znajdziecie wsród moich przepisów radzę przygotowanie pesto bez czosnku, będzie delikatniejsze w smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatabazyliaparmezanpestokuchnia wloskapesto alla genovese

Komentarze

Podobne przepisy

Szparagi z pistacjowym pesto

Dodane przez: Kloruś

Szparagi z pistacjowym pesto

Propozycja smacznej i lekkiej przystawki...

Pesto z natki pietruszki

Dodane przez: PolskaGotuje

Pesto z natki pietruszki

Pachnące wiosną, proste, szybkie...

pesto

Dodane przez: aliss06

Pesto z rukoli

Zielone pesto - może wiosny nie...

Śledzie w pesto z rukoli

Dodane przez: luna19

Śledzie w pesto z rukoli

Pesto przygotowałam latem sama...

Pesto z rukoli

Dodane przez: Lenka Syrenka

Pesto z rukoli

Zielone, apetyczne pesto z rukoli,...

paluch z pesto i serem moscarella

Dodane przez: Świeca Urszula

Paluchy z pesto i serem mozzarella

Paluchy z pesto mają cudowny aromat...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE