LASAGNE z PESTO (LASAGNE al PESTO)

  • wyświetlono: 2053 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo szybka w przygotowaniu bezmięsna wersja Lasagne. Z pewnościąWam posmakuje. Wyśmienity obiad na niedzielę. Polecam!

Maria da leccarsi le dita
  • 60min

Składniki

(porcja na 3-4 osoby )

makaron lasagne (250g lasagne domowej roboty lub gotowej suszonej)
100 g pesto z bazylii bez czosnku (pesto alla genovese senza l'aglio)
1 mozzarella
6 łyżek tartego sera typu Parmezan
sól (do obgotowania makaronu)
 
garść orzeszków piniowych
 
NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
1/2 l mleka
50 g masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

LASAGNE z PESTO (LASAGNE al PESTO)

  • 1. Przygotować sos beszamel. Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i energicznie mieszając gotować przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodawać stopniowo gorące mleko, ciągle mieszajac (jeżeli chcecie uzyskać rzadszy beszamel wystarczy dodać więcej mleka). Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć doprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odczekać 2-3 min. poczym Wasz beszamel jest gotowy.
  • 2. Do gotowego beszamelu dodać pesto (pozostawić ok. 3 łyżeczki na dekorację) i dobrze wymieszać. Dodać trochę mleka jeśli beszamel jest dość gęsty (musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego).
  • image-0m87lw93. Mozzarelę pokroić na kosteczę. Przygotować blaszkę (lub naczynie żaroodporne) na dnie rozsmarować pare łyżek beszamelu, następnie przykryć płatami lasagne, rozsmarować ponownie trochę beszamelu, posypać trochę mozzarellą i startym Parmezanem,poczym przykryć nastepnymi płatami lasagne. Kontynuować w ten sposób do wyczerpania wszystkich składnikow. Ostatnia warstwa powinna być zakończona beszmelem, posypana Parmezanem, 'pochlapane' pesto (które zostało odłożone na początku, pesto można ewentualnie rozrobić z odrobiną ciepłej wody).
    Posypać lasagne garścią orzeszków piniowych.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Wstawić lasagne do piekarnika na 30-40 minut (piec na złoty kolor). Odczekac ok. 10 min., żeby Wasza Lasagne odpoczęła (jak to mowią Włosi;)), a następnie krójcie i Buon appetito!!!

Porady

RADA
Wasza lasagne powinna składać się max. z 5 warst (płatów makaronu na wysokość), w przeciwnym razie bedzie za wysoka. Jesli zostanie Wam skladników, zróbcie jeszcze jedną blaszke lasagne.Albo już przystepując do ‘składania’ lasagne rozplanujcie sobie mniej więcej ile blaszek wam wyjdzie (wszystko zależy od blaszek jakimi dysponujecie).

Pamiętajcie, że platy lasagne możecie dowolnie przycinać i pamietajcie, że w trakcie pieczenia makaron powiększa swoją objetość więc każda z warstw nie musi być idealnie przykryta płatami makaronu.

Jeśli przygotujecie więcej Lasagne możecie ją zamrozić. Gdy będziecie chcieli ja serwować, rozmroźcie i podgrzejcie w piekarniku.
Ja bardzo często robię dodatkową porcję Lasagne. W razie niespodziewanych gości lub 'leniwej niedzieli' mam gotowy obiad. Wyciągam ja noc wcześniej z zamrażalnika, wkładam do lodówki i następnego dnia odgrzewam ja w piekarniku. Polecam tą metodę ;)

UWAGA!!! Nie można zamrażać Lasagne jeśli jeden ze składników był wcześniej mrożony. Pamiętajcie, że nie można nigdy zamrażać dwa razy produktów spożywczych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatalasagnepestokuchnia wloskasos beszamel
 

Komentarze

Podobne przepisy

Lasagne z pieczarkami

Dodane przez: AnetaJ

Lasagne z pieczarkami

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko...

lasagne

Dodane przez: patricia

lasagne

mój mężczyzna uwielbia lasagne...

Lasagne

Dodane przez: matuch1231

Lasagne

Ulubiona potrawa męża. smakuje...

Roladki z makaronu lasagne

Dodane przez: kasiac

Roladki z makaronu lasagne

Całość, choć zbliżona do tradycyjnej...

Lasagne

Dodane przez: PolskaGotuje

Lasagne

Nie do końca klasyczne za to bardzo...

lasagne

Dodane przez: Beata12

lasagne

dobry obiad pachnący ziołami