Pesto koperkowe

4.49 (192 ocen)

  • 15 min

Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także ś

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 pęczki koperku
    - 40 g orzeszków ziemnych
    - 40 g sera Cheddar
    - 2 ząbki czosnku
    - 0,5 szklanki oliwy z oliwek
    - sól do smaku
    - świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Zielone pesto

Pesto koperkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a koperek pozbawiamy grubszych łodyg i siekamy.
  • 2. Rozbite w moździerzu orzeszki, starty ser, koperek i czosnek zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Pesto na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować