Pesto koperkowe

  • wyświetlono: 4268 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także ś

Kasia Futka
  • 15min

Składniki

- 2 pęczki koperku
- 40 g orzeszków ziemnych
- 40 g sera Cheddar
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pesto koperkowe

  • 1. Orzeszki prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a koperek pozbawiamy grubszych łodyg i siekamy.
  • 2. Rozbite w moździerzu orzeszki, starty ser, koperek i czosnek zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Pesto na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami. Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodypestozielone pestopesto koperkowe

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpety koperkowe

Dodane przez: anita78

Pulpety koperkowe

Pyszne pulpety,szybkie danie.

kopytka

Dodane przez: Martyna1991

Kopytka bazyliowo-koperkowe

Tak przygotowanymi kopytkami zadowolą...

Koperkowe risotto z bobem

Dodane przez: Cukiereczek

Koperkowe risotto z bobem

Risotto można przygotowywać na...

Młode ziemniaki pieczone paprykowo-koperkowe

Dodane przez: Iwona75

Młode ziemniaki pieczone paprykowo-koperkowe

Ziemniaki tak przyrządzone uwielbiamy...

Kuszący zielony kolor

Dodane przez: kretka

Pesto

Mój mąż ostatnio stwierdził, że...

kartofelki maślano-koperkowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kartofelki maślano-koperkowe

Gdy zostaną z poprzedniego dnia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE