Ziemniaki Hasselback pieczone w garnku rzymskim

4.5 (153 ocen)

Nazwa tak przyrządzonych ziemniaków pochodzi od nazwy restauracji w Sztokholmie, gdzie po raz pierwszy, w 1940 roku, takie ziemniaki zaserwowano. Hasselback to bardzo proste danie, w najprostszej formie, to po prostu ziemniaki ponacinane w cieniutkie plasterki, posypane solą pieprzem, polane rozto

Składniki:

  • 6 czerwonych ziemniaków, zbliżonej wielkości
    roztopione masło lub oliwa
    sól morska, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Ziemniaki hasselback pieczone w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Przygotować garnek rzymski, zalać wodą i moczyć co najmniej 15 minut.
  • image-0fp2lfh 2. 2.Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy ostrego noża kroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka, a w trakcie pieczenia pozostaną w całości.
  • 3. 3. Dno rzymskiego garnka lekko polać oliwą lub masłem. Ułożyć ziemniaki obok siebie, najlepiej w jednej warstwie. Posypać solą, pieprzem, polać masłem lub oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę pieczenia ustawić na 250 st C i piec ok 50 - 60 minut od momentu nagrzania piekarnika. Podawać jako dodatek do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować