Ziemniaki Hasselback

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To potrawa wywodząca się z kuchni szwedzkiej. Prosty i pyszny dodatek do drugiego dania, ale także świetna przekąska serwowana całkowicie bez dodatków.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 młodych średnich ziemniaków (równej wielkości)
    4 łyżki oleju np. rzepakowego
    sól gruboziarnista (do smaku)
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorować (nie obierać) i osuszyć na ścierce. Każdego ziemniaka ponacinać ostrym nożem na cienkie (ok. 2 mm) plasterki, uważając by nie przeciąć ziemniaka do końca. Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować olejem za pomocą pędzelka. Posypać solą i rozmarynem. Piec w 200 stopniach (u mnie termoobieg + funkcja grill) przez ok. 50 minut, aż ziemniaki będą miękkie i ładnie zarumienione. Wyjąć na talerz i na każdego ziemniaka dać 2-3 wiórki schłodzonego masła.

Porady

Aby łatwiej było ponacinać ziemniaki nie przecinając ich, można każdego położyć na łyżce i kroić nożem na plastry. Na 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaki można wyjąć, posmarować olejem i posypać bułką tartą. Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się zarumieniają można przykryć je folią aluminiową. Ziemniaki można także faszerować plastrami boczku lub szynką, a po upieczeniu posypać startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Olej Rozmaryn Sól Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować