Ziemniaki Hasselback

4.96 (206 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

zapiekane ziemniaki po szwedzku. Pięknie wyglądają te ziemniaczane wachlarze, a smakują wprost bajecznie!

  • 50 min

Składniki:

  • ziemniaki (najlepiej podłużne, jednakowej wielkości, typ AB)
    oliwa
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    świeże zioła: tymianek, rozmaryn, majeranek
Wystaw ocenę:

4.96 (206 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszorować dokładnie albo obrać ze skórki. Każdy ziemniak położyć na łyżce i kroić w plastry 3mm, nie docinając do końca - nóż zatrzyma się na brzegach łyżki.
    Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułożyć ziemniaki. Każdy oprószyć solą, pieprzem, doprawić ziołami i papryką, polać odrobiną oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 minut w temp. 180stC.
    Podawać na gorąco.
    Smacznego!

Porady

Jeśli ziemniaki są bardzo mączyste, po pokrojeniu można przemyć je, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi. Dzięki temu plasterki nie będą się sklejać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować